.

Борисов доволен: Вотът показа – никой не може да се мери с ГЕРБ

Положих огромни усилия да паднем в Плевен, подчерта премиерът
Пресконференция на ГЕРБ

Резултатите от местните избори показаха, че с ГЕРБ никой не може да се мери. Това каза на пресконференция след втория тур на вота премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изборите потвърдиха, че по-добро от това, което сме сътворили в момента, въпреки нежеланието ни, няма как да се получи, подчерта Борисов. Според него при толкова мащабни избори и толкова много гласувания няма как да не се отчетат конфликтни точки в големите градове. Борисов подчерта, че правителството ще работи с всички, както е било и досега.

Заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов отчете, че от общо 5181 общински съветници в страната, 1727, или една трета, са на ГЕРБ. Заложихме да имаме над 100 кметове, за момента имаме 129, посочи Цветанов и допълни, че ГЕРБ увеличава присъствието си с 22 областни центъра.

ГЕРБ загубил нарочно в Плевен

Премиерът явно беше подразнен от реакцията на Реформаторите след балотажа в Плевен, където кандидатът, подкрепен от РБ, надви опонента си от ГЕРБ.

"За Плевен положих огромни усилия да загубим, за което ми се сърдят съпартийците, но го направих заради толерантността", отсече Борисов. „Плевен паднал, дали щеше да падне, ако бях там? Да се пробваме на парламентарните избори да видим дали ще падне”, изтъкна още той.

"Да се говори, че е паднал Плевен като навремето при падишаха и че е едва ли не са се освободили от някой... искам да ги помоля да бъдат малко по-толерантни, по-скромни", призова Борисов.

Пресконференция на ГЕРБ

"Максимално дърпах юздите на партията да не постигне дори по-големи резултати. Колко пъти отидох аз в Плевен или в Добрич, или в Пловдив? Колко пъти? Кой министър пуснах да отиде там, въпреки че се бяхме разбрали? Те отидоха всичките", продължи Борисов.

„Пази боже да има пресконференция, на която се хваля за един областен град”, допълни лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че шефът на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски трябва да му се извини за думите си, че ГЕРБ е купувала гласове в Плевен. Ако стои зад думите си, да дойде да ми каже кой е, ако не – да се извини, категоричен беше Борисов.

Борисов призна, че където са загубили, е заради слаби партийни ръководства или кметове. „Няма как да спечелиш в Плевен, да боядисаш площада, велосипедна алея няколко дена преди изборите с блажна боя. Като го видях, казах на Цецка – това не трябва да бъде кмет. Ако бях там, аз щях да гласувам за другия кандидат, не за моя”, разкри още лидерът на ГЕРБ.

Пресконференция на ГЕРБ

Смиреност и скромност

За да си запазим държавата стабилна, трябва да бъдем по-смирени, по-скромни, посъветва още Борисов. Моята добрина и толерантност има граници и тя е само, когато искам да я имам, подчерта още премиерът.

От тези избори се вижда, че освен ДПС и ГЕРБ е един от гарантите за българските мюсюлмани. Трябва да се опитаме с този етнос да бъдем много толерантни, много внимателни, допълни премиерът.

Във връзка с предстоящите президентски избори догодина и на въпрос дали той би се кандидатирал, Борисов беше лаконичен: Откакто съм човек, ме питат дали ще ставам президент.

Той все пак е на мнение, че излъчен от ГЕРБ кандидат за държавен глава има огромни шансове.

 

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА