.

Местан: Загубата в някои бастиони разбива мита за вързания избирател на ДПС

ДПС се похвали с второ място по еднопартийни кметове и нито един корпоративен глас
Лютви Местан

Загубата на ДПС в някои традиционни за движението общини – като Гърмен, Исперих и Кубрат, разбива на пух и прах мита за вързания избирател на ДПС и твърденията, че той гласува по команда. Това стана ясно на пресконференция след втория тур на местните избори на лидера на ДПС Лютви Местан.

Няма подобна реалност. Политическият мегдан е отворен. Ще извлечем тежки уроци от загубените общини. В това е нашата сила, категоричен беше Местан и допълни, че избирателят на движението е взискателен и наказва всяка грешка.

Няма запазени територии за нито една партия, стига надпреварата да е с политически средства, а не например гората да се използва като партиен ресурс – дърва срещу глас, изтъкна лидерът на ДПС. Според него точно по тази причина в етнически смесените райони преобладават кандидати за общински съветници от управляващите партии, които са горски служители.

Лютви Местан
Снимка: Ладислав Цветков

Той изчисли, че макар и трета по общ резултат, движението е втора политическа сила по брой избрани за кметове еднопартийни кандидати – 33-ма, при 118 за ГЕРБ и 32 за БСП.

Лидерът на ДПС беше категоричен, че за партията не е подаден нито един корпоративен глас.

Купеният вот не само че не е ресурс за ДПС, а това е най-големият ужас на движението, най-страшният бич за ДПС, който ерозира потенциала на партията, отсече Местан.

Ако няма нито един купен глас, ДПС ще има резултат, който няма да постави под въпрос второто място, а може би бихме могли да говорим за нещо далеч по-амбициозно, уточни той.

Лютви Местан
Снимка: Ладислав Цветков

Стратегията за измитането на ДПС се провали на тези избори, партията е жива, убеден е Местан.

Всяка недействителна бюлетина е несвършена работа от нас, ръководствата на партиите, не сме разяснили достатъчно добре, коментира Местан огромния брой недействителни гласове - близо половин милион, за който като основна причина беше посочено преференциалното гласуване.

„Ще сведем до минимум недействителните бюлетини на следващите избори. Ще разгърнем огромна по мащабите си обучителна кампания”, зарече се Местан.

По думите му, ако тези гласове са били действителни, с оглед реалната политическа воля на избирателите, още на тези избори ДПС е щяла да бъде втора политическа сила.

Според него заради уседналостта ДПС губи служебно около 150 000 гласа.

Местан се възпротиви на идеята резултатите на ДПС да се разглеждат заедно с тези на БСП и да се говори, че двете формации губят изборите. Комично е да бъдем пакетирани като резултат с БСП, това е несериозно, нелепо, ако не беше преднамерено, щях да кажа, че ми звучи глупашки, подчерта лидерът на ДПС.

„Ако някой има идея да чете собствения си резултат в едно с основния управляващ субект – ГЕРБ, има идея да се сгуши под мощното рамо на батко Бойко Борисов, това си е негов проблем. ДПС е самостойна политическа сила и по никакъв начин не може да бъде пришита към БСП”, категоричен беше Местан.

ДПС е системна партия и ще акумулира все повече гласове не само на етнически турци и на мюсюлмани, допълни той.

По думите му новата кауза на ДПС е да върне политиката към морално-идейните основи.

Лидерът на ДПС отчете като успех, че партията има общински съветници в общини, в които досега не са имали представител и даде пример с Видин, Берковица, Вършец, Монтана, Стрелча, Враца, Оряхово, Мездра, Бяла, Слатина, Роман, Свищов, Елена, Сухиндол, Перущица, Кюстендил, Мъглиж, Даскалово, Гълъбово и др. Това по думите му е знак за безспорно разширяване на географията на ДПС с участие в местните парламенти. 

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА