.

Оптимизъм "за" електронния вот 20 дни преди референдума

Противниците на този вид гласуване обаче също имат своите доводи
Избори

До изборите и референдума остават 20 дни. Според социолозите, превес през последните месеци има позицията "за" електронното гласуване. Те не очакват тази тенденция да се промени до 25 октомври.

„Около 50 процента са склонни да кажат да на електронното гласуване, срещу между 20 до 30 процента против”, коментира Първан Симеонов.

За да е стане факт електронното гласуване, на него трябва да гласуват малко над 3 милиона и половина българи. А поне половината от тези хора да са казали "да" т.е. точно 1 750 253 души.

Поддръжниците на електронния вот изтъкват като основен аргумент факта, че много българи зад граница вече ще могат да гласуват.

„Системата за електронно гласуване е много по сигурна от сегашното аналогово гласуване, където се фалшифицират протоколи, депутати с чували с бюлетини се разхождат, фалшифицират се бюлетини”, посочи Иво Мирчев.

Борците срещу електронния вот също имат доводи. Инициативният комитет на Ангел Гаджев е с анулирана регистрация, но той не се отказва от каузата си: „Електронното гласуване не е на дневен ред и не може да донесе три неща, изисквани от ООН - сигурност, тайна на вота и верификация.

Ако референдумът не успее, ново допитване по същата тема може да има чак след две години.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА