.

Висока избирателна активност в Гърмен

Те обвиниха избирателната комисия в пристрастност
Гърмен, балотаж

Изборният ден в Гърмен приключи, все още не се знае кой е кмет.

Избирателната активност в Гърмен се повиши в по-късните часове на деня, като в момента е повече от 80%. От щабовете на Минка Капитанова и Ахмед Башев валяха сигнали за нередности, но нито един от тях не е достатъчно надежден.

Тази сутрин работният ден на първа секция в село Гърмен започна с напрежение. Жителите на ромския квартал „Кремиковци” окупираха района и обвиниха членовете на комисията в пристрастност.

Жителите на селото отново се разделиха на роми и българи. След бунтовете на българите в Гърмен и тези на ромите от кв. „Кремиковци” бяха съборени десетина постройки. Акция „багер” беше преустановена поне временно.

Местните обвиниха двама кметове за проблема с ромите - Ахмед Башев, който управлява 3 мандата и Минка Капитанова, управлявала през последните 4 години.

Въпреки напрежението на първия изборен тур беше отчетена рекордна за Гърмен активност - близо 10 000 души от общо 12 000 пуснаха бюлетина и изпратиха Капитанова и Башев на балотаж.

Други обаче не успяха да влязат в политиката - протестиращите гърменци, които съставиха листа за общински съветници. И ромите в гетото също не успяха да вкарат своя кандидат в общинския съвет.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА