.

Сигнали от страната: Не се дават бюлетини за референдума

Според зрители на bTV членове на СИК предлагат избирателно на гражданите бюлетината за електронно гласуване
Избори 2015

Множество зрители на bTV сигнализират, че членове на секционните избирателни комисии (СИК) в страната питат избирателно граждани дали искат бюлетина за референдума за електронно гласуване.

В рубриката „Аз, репортерът” получихме сигнал от Плевен, в който пише:

Здравейте, пиша Ви от Плевен. Останах с крайно лошо впечатление от начина, по който се гласува. Всеки човек, който влезе в стаята го питат дали ще гласува за референдума. Този въпрос кара много хора да не поискат бюлетина за референдума. Попитах хората, защо ми задават този въпрос, а те ми отговориха, че така им било наредено. За мен това е неприемливо. Смятам че на хората трябва да им се дадат всички бюлетини и те сами да решат какво да правят с тях - да гласуват или не.

Друг зрител на bTV пише: 

По време на гласуването ми днес засякох едно дребно, но много показателно нарушение на изборите за референдум. То се случи в секция 032 в град Търговище, ОУ Христо Ботев, но вероятно е показателно за много от секциите в страната. Членовете на секционната комисия ми подадоха бюлетините за гласуване за кмет и общински съветници, а след това ме попитаха "И за референдум ли ще искате?". Питаха всички, вместо просто да дадат бюлетината за референдум, а който желае да я използва или не. Казаха, че са получили такива инструкции.

В РИК Търговище ми обясниха, че гласуването за референдум не било задължително. На въпроса ми дали е задължително гласуването за местна власт, че да ми дават бюлетините без да ме питат, не успяха да отговорят.

Не липсват и сигнали в социалните мрежи, според които на някои места бюлетини за референдума не се предлагат на всички. Според зрител на bTV урните за референдума са видимо по-празни от тези за местния вот, именно заради избирателното предлагане на бюлетината.

Сигнали до ЦИК са подадени от инициативни комитети и отделни граждани в София. „Когато избирателят желае да пусне гласа си и за референдума, той трябва да поиска бюлетина и тя да му бъде предоставена. Към момента в ЦИК не е разглеждана хипотезата”, каза Александър Андреев, говорител на ЦИК.

До момента няма официално изявление от ЦИК за подадените сигнали.

Припомняме, можете да изпращате сигнали за нередности в изборния ден в рубриката "Аз, репортерът", мисия "Избори".

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА