.

Славчо Атанасов иска ръчно броене в цял Пловдив

23 сигнала за изборни нарушения в прокуратурата
Славчо Атанасов

"Победа с фотофиниш" удържа досегашният кмет на Пловдив Иван Тотев, издигнат от ГЕРБ. Разликата между него и Славчо Атанасов е само 1400 гласа. От щаба на националиста обявиха, че ще искат ръчно броене на бюлетините във всички пловдивски секции заради многобройни сигнали за изборни нарушения.

23 сигнала вече се проверяват от прокуратурата.

Съмнение за манипулация на изборен протокол в една от секциите накара Общинската избирателна комисия да започне ръчно преброяване през нощта.

Тотев: Победа с един глас е победаКметът на Пловдив води с 1502 гласа пред Славчо Атанасов

„В седем без петнайсет има 226 гласували в тази секция, а изведнъж се явяват 400. Няма как, за десет минути е абсурдно да минат толкова хора”, категорична беше Иванка Терзиева, която е била наблюдател в секцията.

От предизборния щаб на Славчо Атанасов заявиха, че не признават изборните резултати.

„И на първи, и на втори тур наблюдавахме изключително засилено купуване на гласове и корпоративен организиран вот, който излезе по секциите, ние смятаме, че с този вот бяхме „победени”, заяви Слави Георгиев от предизборния щаб на Славчо Атанасов.

В щаба са постъпили над 10 сигнала за нарушения. При един от случаите със знанието на няколко души от секционната комисия е подготвяно попълването и пускането на 30 бюлетини в полза на опонента.

„Виждат, че вече почти няма кой да гласува, това е в Южен, и започват полека-лека, тези бюлетини, които са останали в купчината, не всички, започват да ги попълват за номер три, да ги сгъват и да ги приготвят за пускане”, каза Слави Георгиев.

От щаба на Иван Тотев приеха спокойно новината за касирането на изборите, предпочетоха да се радват на победата.

„Това не е за първи път да печелим по този начин, истината е, че всички бяхме под напрежение днешния ден, за съжаление не очаквахме такава ниска избирателна активност на втория тур в Пловдив”, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Тотев спечели с мощната подкрепа на всички десни партии в Пловдив, които до вчера бяха негови опоненти.

„Трябва партньорите да знаят, че помощта, която очаквахме, беше много по-голяма от това, което видяхме днес, имаме известно разочарование от това, няма да правим никакви политически компромиси, никакви политически назначения няма да има там”, добави Иван Тотев.

Съмнение за манипулация на изборен протокол в една от секциите накара общинската избирателна комисията да започне ръчно преброяване през нощта.

Документите на Пловдив все още се чакат в комисията, заяви за bTV говорителят на ЦИК Александър Андреев. След предаването на протоколите в ОИК не би могло вече да има повторно преброяване, уточни той. Извършено е такова преброяване от СИК пред ОИК в една секция, в която са открити съществени несъвпадения в данните, които са нанесени.

Ако има съмнения относно резултатите, би могло да бъде подадена жалба пред Административния съд и там да бъде допуснато повторно преброяване. На 15 места ще има нов избор, защото кандидатите в тях имат равен брой гласове. За разлика от първия тур на изборите, проблеми с обработването на документите снощи нямаше.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА