.

След втория тур: Плевен, Хасково и Видин имат различни кметове

В Пазарджик и Пловдив преизбраха досегашните градоначалници
Плевен

Първите прогнозни резултати след втория тур на изборите показват, че Плевен и Хасково имат нови кметове, при това избрани със сериозна електорална подкрепа.

В Плевен битката беше между ГЕРБ и коалиция, съставена от Реформаторския блок и ВМРО. Резултатът - победа за кандидата на коалицията. Нейният кандидат Георг Спартански получава близо 60% от вота, а кандидатът на ГЕРБ Димитър Стойков печели 40%, сочат данните на "Алфа Рисърч".

В Хасково избирателите казаха "край" на дългогодишото управление на Георги Иванов.

След 16 години на власт, днес той получи по-малко от ¼ от гласовете на съгражданите си. Новият градоначалник на Хасково е Добри Беливанов, който е избран с над 70% от гласовете.

Хасково

В Пазарджик обаче Тодор Попов печели трети пореден кметски мандат. Данните от екзитпол на "Маркет Линкс" към 18 ч. показват убедителна преднина за кандидата, издигнат от инициативен комитет – той печели 55% от гласовете. Найден Шопов от ГЕРБ има под 45%.

Пазарджик

В Пловдив също има категоричен резултат. Според екзитпола на "Алфа Рисърч" Иван Тотев е преизбран за втори мандат с 55% от гласовете на днешния балотаж. Около 45% взима бившият кмет Славчо Атанасов, подкрепен от Патриотичния фронт, НФСБ и ВМРО.

Веднага след края на изборния ден Иван Тотев отказа да застане пред камерата ни, защото не от щаба му не разчитали на екизт половете, а на паралелното преброяване. На миналите избори Иван Тотев спечели само с 2300 гласа повече от Славчо Атанасов.

Пловдив
Снимка: bTV

ГЕРБ печели и във Видин. Новият кмет на дунавския град се казва Огнян Ценков. Почти 57% на сто от избирателите гласуват за него. Росица Кирова, която е определяна като изненадата на тези избори, не успя да се пребори за кметския пост и гласовете ѝ са по-малко от 43%. Досегашният градоначалник Герго Гергов отпадна на първи тур.

Видин
Снимка: bTV
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА