.

В 15 села ще има трети тур

Участниците в балотажа са с равен брой гласове
Броене на бюлетини

След изборите - нови избори. Това предстои в поне 15 населени места в различни части на България. Там резултатът от балотажите се оказа равен и съдбата на кметския стол ще се реши на своеобразен "трети тур".

„Процедурата, предвидена в Избирателния кодекс е, че от момента, в който получим решенията от Общинските избирателни комисии, с които се установява, че няма нов на втори тур избран кмет, от там нататък ЦИК има 14-дневен срок, в който да уведоми президента, а той има 14-дневен срок, за да насрочи нови избори в тези места”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той съобщи, че към момента 184 комисии са предали протоколите си и остават 48 комисии.

По въпроса за повторното преброяване на бюлетините в една от секциите в Пловдив, Андреев каза, че до това се е стигнало, тъй като е имало съществено различие в данните, които са вписани в протокола. Повторното преброяване обаче не е променило изборния резултат.

Ако резултатите бъдат оспорени от някоя от политическите сили, тя има съответния срок, в който да ги обжалва в Административния съд чрез Общинската избирателна комисия, допълни говорителят на ЦИК.

Двамата кандидат-кметове в село Медникарово, област Стара Загора са получили по 172 гласа. По 403 гласа са получили претендентите за местния вот в село Софрониево, Монтанско. Участниците в балотажа в с. Старо село, община Перник са си разделили по 55 гласа.

Очаква се указ на президента да учреди третия тур на местните избори.

Нейкова поясни, че е задължение на Общинските избирателни комисии да обявят крайните резултати на интернет страниците си.

За момента приемането и обработването на протоколите в Централната избирателна комисия (ЦИК) тече нормално. Приети са почти 100 от протоколите от Общинските избирателни комисии (ОИК). Очаква се процедурата да приключи до края на утрешния ден.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА