.

Възможно ли е електронното гласуване на село

За много възрастни хора в малките населени места електронния вот е „мисия невъзможна”
Избори, урна, бюлетина - 4

Една от най-честите критики към електронното гласуване е, че твърде много хора в страната или нямат интернет и технически условия, или са твърде възрастни и не могат да се оправят с техника. Пример за такава ситуация е семейството на Мария и Камен Ангелови, които живеят в Балкана, край Своге.

В изборни дни двамата изминават четири километра, за да стигнат до урната в махала Еленов дол. Никога не са пропускали да дадат гласа си.

Възрастните хора чули по телевизията, че на 25-и октомври, освен за кмет, ще трябва да избират и дали занапред да се прилага електронното гласуване от разстояние. Така синът им, който е в Германия, ще може да упражни правото си, без да се налага да пътува до най-близката секция в чужбина. А баба Мария, която е на 79 и едва ходи, ще решава кой да бъде кмет или президент директно от собствената си кухня.

„Ми по-лесно е, нема да хода с тоягите до Еленовдол, ми, ако имам интернет, ще си гласувам по него”, споделя Мария Ангелова.

В селото обаче няма интернет, а семейството не притежава компютър.

Мария споделя, че не умее да борави с компютри или лаптопи. След като разбират, че в бъдеще дори по телефона може да се гласува, тя е склонна да подкрепи референдума с две ръце.

За разлика от жена си, Камен Ангелов смята да продължава да упражнява правото си на глас с бюлетина.

„На ръка, с молива там, с писалката, да вида кое къде, а с това мога да сбъркам, да излезе работата грешна, коментира Ангелов.

Въпреки съмненията си в новите технологии, Камен споделя, че за 65 години, от които са заедно с жена му, „тя е кметицата тука във вашата къща, тя, тя, откровено казано”.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА