.

Местан: Резултатите показват, че измитането на ДПС е невъзможно (СНИМКИ И ВИДЕО)

Партията печели още на първия тур на местните избори в 31 общини

Резултатите на ДПС на местния вот показват, че "измитането" на ДПС наистина е невъзможно. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на брифинга на партията след изборния ден.

По думите му той е учуден, че неговата партия дава пресконференция преди първата и втората сила на изборите. Местан обяви още, че това е брифинг на политическата нормалност, особено предвид случващото се извън НДК (новите изпълнения в НАТФИЗ на лидера на „Атака” Волен Сидеров).

„Целта на ДПС на тези избори беше да запази и, ако може - да разшири позициите си в местното управление. Целите на нашите опоненти бяха много по-различни – свеждаха се до две думи – „измитане” и след това „изчегъртване”, коментира лидерът на ДПС. По думите му това е добре за нормалното развитие на политическия процес.

Местан обяви, че ДПС е регистрирала втория по сила резултат от 1995 г. – на тези избори има между 300 и 350 хил. гласа. Партията очаква голям брой недействителни бюлетини. „ДПС наистина губи в сравнение с парламентарните избори, а това са служебно отнети от ДПС 120 хил. гласа заради безумната фигура на уседналостта, въведена само в България по начин, който лишава български граждани от конституционното право на глас”, обяви Местан.

Той обяви, че неговата партия печели 31 общини на първи тур, а в 23 отива на балотаж. В 14 от тях ДПС е първа политическа сила. По думите на Местан ДПС е първа политическа сила в 97 общини. Вотът на избирателите на ДПС препотвърди позицията на ДПС като системна партия, смята Лютви Местан. Той благодари специално на избирателите от Малиново, Ловешко, и на тези от Сърница.

„От Сърница трябваше да започне голямото измитане на ДПС, Неби Бозов печели на първи тур с близо 75%”, уточни лидерът на партията.

На въпрос дали ДПС има намерение да управлява с ГЕРБ, Местан беше категоричен, че няма заявка на партията за влизане в управленската конфигурация.

„С кого Борисов ще остане в коалиция, кого ще избере за коалиция или за воденичен камък, е негов избор и негова отговорност. В тази коалиция има тежко изкривяване. Местният вот показва посоката на изправяне”, заяви лидерът на ДПС.

На въпрос възможно ли е догодина да има избори 2 в 1 - президентски и предсрочни парламентарни, той отговори, че трябва да бъдем реалисти. „Предвид вота, който получиха Борисов и ГЕРБ, въпросът за предсрочните избори ще зависи от него. Той се прелегитимира в тези избори, но не мога да кажа същото за неговите коалиционни партньори”, коментира Местан.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА
ИНТЕРАКТИВНА КАРТА